Zomerstop: stop jij ook met je bedrijf?


Net als veel anderen heb jij er alles aan gedaan om van je bedrijf een succes te maken. Soms denk je dat het je niet lukt om het hoofd boven water te houden. En daarom heb je ook rust verdient. Want juist dan is het belangrijk om even afstand te nemen. Want ook in deze tijd zijn veel ondernemers succesvol en hebben geen last van een “crisis”. Als jij toch in de situatie zit dat je erover denkt te stoppen omdat het niet lukt, ontbreekt het je waarschijnlijk aan de juiste kennis of inzichten in je eigen belemmeringen.

De afgelopen dagen kwam ik op een website van een ondernemersnetwerk. Ik ben vanuit dit netwerk internationaal benaderd om daar een coachrol tbv de leden te vervullen. Er worden alleen ondernemers als lid aangenomen onder de veertig jaar en met meer dan 1 miljoen omzet. Ze werken met heldere waarden waarvan levenslang leren er een is. En bij die waarde voel ik me senang.

Tegelijkertijd vind ik het heerlijk om met andere doelgroepen te werken. En dat brengt vaak meer bevrediging dan geld op. Mijn uitgangspunten voor ondernemen passen bij de aanpak van Ricardo Semler. Hij doet dingen graag anders. Teveel regels en druk van bovenaf staan volgens hem de creativiteit van de werknemer in de weg. Ook het concept van Professor Muhammad Yunus spreekt me aan.yunus

Yunus heeft 7 principes geformuleerd voor een sociaal onderneming:

  1. Business objective will be to overcome poverty, or one or more problems (such as education, health, technology access, and environment) which threaten people and society; not profit maximization
  2. Financial and economic sustainability
  3. Investors get back their investment amount only. No dividend is given beyond investment money
  4. When investment amount is paid back, company profit stays with the company for expansion and improvement
  5. Environmentally conscious 
  6. Workforce gets market wage with better working conditions
  7. …do it with joy

bron: http://www.muhammadyunus.org/index.php/social-business/seven-principles

Natuurlijk heb ook ik nog veel uitdagingen om dit voor 100% in de praktijk te brengen door mijn dagelijkse beslommeringen. Het blijft steeds weer zoeken naar het juiste pad om mijn heldere doel te bereiken. Maar stoppen met werken is geen optie 🙂 daarvoor voel ik me te jong.

Dus heb ik alvast mijn eigen zomerstop gecreëerd. Daarmee kan ik begin augustus weer even afstand nemen en kom ik weer lekker in mijn vel te zitten.

Doe jij mee?